İçeriğe geç

Devrim Hareketi 3. Olağan Kurultayı Kararlar

Kararlar

1. Türkiye’de son 21 yılı AKP eliyle yürütülen karşı devrim süreci; Devrim Kanunları ile yasaklanmış olan cemaatlerin ve tarikatların etkinliğinin, mali gücünün ve yaygınlığının artması ile birlikte sürmektedir.

2. İktidar tarafından sağlanan kamu kaynaklarıyla artan güçlerine karşın toplumun neredeyse tüm kesimlerinde bu karanlık yapılara karşı rahatsızlık büyümektedir. Mevcut düzenin tüm unsurları arasında tarikatlar ve cemaatler, gerici ve halk düşmanı rolleri nedeniyle kitleler tarafından en çok tepki çeken örgütlenmeler olarak öne çıkmaktadır.

3. Başka başlıkların aksine düzen siyasetinin tarikatlar ve cemaatler konusundaki toplumsal tepki ile ilişkilenmek konusundaki çekincesi, yalnızca buralardan gelmesi beklenen oy katkısı ile açıklanamaz. Tarikatlar ve cemaatler, her gün kendi yarattığı krizlerle boğuşan Türkiye kapitalizminin sürdürülebilmesi için önemli dayanaklardan bir tanesidir.

4. Tarikatlar ve cemaatler; sahip oldukları neredeyse sınırsız sömürü olanakları sayesinde holdingleşerek sermaye sınıfının diğer unsurları tarafından yeterince kârlı bulunmayan kimi alanlardaki ekonomik faaliyeti sırtlanmaktadır. Devlette elde ettikleri kadrolaşma ve devlet aygıtının ötesinde işleyen katı hiyerarşileriyle düzen adına hukuki engelleri atlayarak kolayca suç işleyecek mekanizmalar yaratabilmekte, emperyalist ülkelerle ve uluslararası tekellerle doğrudan kurabildikleri ilişkilerle ülkemizin emperyalist-kapitalist
sistemin parçası olarak kalmasına hizmet etmektedir.

5. Mevcut düzeni sürdürmeyi hedefleyen siyasi güçlerin bir şekilde bu yapıların en azından bir kısmı ile anlaşmanın yolunu bulmak dışında bir çaresi yoktur. Düzeni değiştirmek ve toplumu devrimci mücadelenin öznesi haline getirmek isteyen siyasal hareketler ise bu yapıları tümüyle karşılarına almak zorundadırlar.

6. Ülkemizde gerici sermaye düzeninin zayıf karnı olan tarikatlara ve cemaatlere karşı mücadele, emekçi halkın çıkarlarını siyasal alana taşımanın önemli bir yolu ve üzerinden atlanılamayacak devrimci bir görevdir. Tarikatlara ve cemaatlere karşı oluşan tepki kapitalist düzene ilişkin tarihsel bir kavrayış temelinde işlenmeli, devrim ve sosyalizm mücadelesi için aktif bir güç haline getirilmelidir.

7. Devrim Hareketi 3. Olağan Kurultayı 30 Kasım 1925 tarihinden beri yürürlükte olan, her türlü tarikat ve cemaatin faaliyetlerinin yasaklandığı 677 sayılı devrim kanununun uygulanması için mücadeleye öncelik vermeyi karar altına alır.

8. Devrim Hareketi, bu karar kapsamında “677 Uygulansın, Tarikatlar Kapatılsın” başlıklı bir kampanyayı halkın imzalarına sunacak, tüm çalışma alanlarında yurttaşları bu başlıkta örgütlü mücadeleye dahil etmeyi hedefleyecektir. 30 Kasım tarihi ise tarikatlara karşı mücadele günü olarak ilan edilecektir.

1. 29 Ekim 1923’te emperyalizmi ve gericiliği yenilgiye uğratarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti, 100. yaşını karşı devrimci AKP’nin iktidarında doldurmaktadır. AKP’li yıllarda devletten tasfiye eden Cumhuriyet yarattığı ilerici, halkçı ve bağımsızlıkçı birikimle halkın elinde varlığını sürdürmekte, devrim ve sosyalizm mücadelesi için değerli bir zemin sunmaktadır.

2. Devrim Hareketi Cumhuriyet’in 100. yaşını onun gerçek sahibi olan halkla kutlayacak, 100 yıllık birikimden aldığı güçle yeni ve sosyalist bir cumhuriyet için mücadeleyi yükseltecek, karşı devrimin önemli aygıtlarından biri olan tarikatlara karşı laiklik mücadelesine odaklanacaktır.

1. Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimler, Türkiye sosyalist hareketi adına kendi siyasal hedefleri doğrultusunda etkili bir çalışma yapma ve yeni belediyeler kazanma olanağını barındırmaktadır. Bu olanağın değerlendirilmesi sosyalist hareketin ve düzen siyasetinden kopma eğilimindeki geniş kitlelerin umut ve özgüven kazanmasını sağlayacağı gibi önemli siyasi sonuçlar doğurma potansiyeline sahiptir.

2. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye solunun geniş bir bölmesi düzen muhalefetine eklemlenmiştir. Türkiye 2023 AKP’si ile 2002 AKP’si arasında sıkıştırılırken solun geniş bir bölmesi de CHP ile HDP arasında sıkışmayı tercih ederek varlık nedenine aykırı hareket etmiştir. Aynı hatanın önümüzdeki yerel seçimlerde de tekrarlanmaması ve sosyalistlerin kendi hedefleri doğrultusunda hareket etmesi için Devrim Hareketi üzerine
düşen sorumluluğu yerine getirecektir.

3. Geçtiğimiz iki seçimde önce Ovacık, sonra Tunceli Merkez’de sosyalistler adına kazanılan belediyeler toplumsal alanda etkili ve ciddi sonuçlar üretmiştir. Yine bu örnekler CHP’den ve HDP’den bağımsız adaylar çıkarılabildiğinde sosyalistlerin yaptıklarının, yapabileceklerinin etkisi konusunda önemli bir veri sunmaktadır.

4. Hareketimiz geniş emekçi, kadın ve gençlik kitlelerinin düzen muhalefetinden koparılmasını yerel seçim sürecinin öncelikli devrimci görevlerinden biri olarak kavramaktadır. Bu görevin başarıya ulaşabilmesi için AKP’nin sınırlı oya sahip olduğu ilçelere odaklanılması, belirlenen bölgelerde sosyalistlerin ayrı adaylar çıkararak bu belediyeleri almayı hedeflemesi gerekmektedir.

5. Bu yerel seçimlerde birçok noktada sosyalistlerin düzen güçlerinden umudunu kesmiş kitlelerle birlikte hareket etmesinin ve yeni belediyeler kazanmasının olanakları oldukça fazladır. Vakit kaybetmeden ve başka güçlerin kararlarını beklemeden sosyalistlerin bu hedefe odaklanıp hızlı hareket etmesi, sosyalist belediyeler için yol haritasını belirlemesi gerekmektedir. Devrim Hareketi bu hedef doğrultusunda çalışmalar yürüteceğini ve düzen güçlerinden bağımsız hareket eden tüm sosyalist adaylara destek vereceğini ilan eder.

6. Devrim Hareketi açısından yerel seçimlerde bir diğer odak noktasını muhtarlıklar oluşturacaktır. Bu kapsamda Devrim Hareketi Dayanışma Evlerinin bulunduğu mahallelerde muhtar adayları çıkarılacaktır. Hareketimiz hem muhtarlık seçim kampanyasını hem de muhtar seçilme durumunda seçim sonrasındaki süreci “halkın yeniden inşası” hedefi ile bağlantılı olarak değerlendirecek ve muhtar adaylığı çalışmalarının tümünü bu hedef bağlamında şekillendirecektir

1. Emekçiler her geçen gün yoksullaşırken patronlar rekor kârlar açıklamakta, rasyonel politikalar adı altında patronların yarattığı krizin faturası işçilere çıkarılmaktadır. Alım gücünün her geçen gün düştüğü, barınma krizinden nitelikli gıdaya erişime kadar emekçilerin birçok sorunla uğraştığı bu tabloyu tersine döndürecek olan işçi sınıfının çıkarlarını önüne koyan bir siyasal öznenin yaratılması ve işçi sınıfı siyasetin etkili hale
getirilmesidir. Devrim Hareketi, önümüzdeki dönem emekçilerin siyasal alanda temsil edilmesi için mücadeleyi sürdürecektir.

2. Sermayenin tüm saldırılarına karşı ülkemizin çeşitli alanları ve sektörlerinde eylemler ve
grevler sürmekte, emekçiler hak mücadelelerini yükseltmektedir. Devrim Hareketi, emekçilerin mücadelesinin başarıya ulaşması için tüm gücünü ortaya koyacak, mücadelenin büyütülmesine katkı sunacaktır.

1. Karşı devrim iktidarı karşısında ülkenin ilerici damarlarından biri şüphesiz ki gençlik mücadelesidir. AKP tüm saldırılarına rağmen gençliği dönüştürmekte ve kapsamakta yetersiz kalmaktadır. Yarı aydın karakteriyle Türkiye modernleşme tarihi boyunca kurucu role sahip olan gençlik; merakı, cüreti, yeniye ve ileriye yönelik mücadelesi ile varlık zemini bulan bir siyasal dinamik oluşturmaktadır.

2. Devrim Hareketi öğrenci çalışmasının amacı, yarı aydın mirastan beslenerek gençliğin cüret ve arayışını devrimci cumhuriyetçi bir eksenle buluşturmak, Türkiye gençliğinin varlık zeminini yeniden kurmak üzerinedir. Devrim Hareketi öğrenci çalışması, var etmek istediği bu mücadele zeminini FKF’nin bulunduğu alanlarda yerelleşmesiyle gerçekleştirebilir.

3. FKF, önümüzdeki süreçte Devrim Hareketi‟nin merkezi siyasetini üniversitelerde yeniden üretecek, üniversitelerin gündemlerine ve ihtiyaçlarına yönelik hamleler, devrimci çözüm ve mücadele alanları yaratacaktır.

1. AKP İktidarının 21 yıllık karşı devrim süreci boyunca kadınların çeşitli uğraklarda kendisini kitlesel olarak da ortaya koyabilen mücadele kararlılığı, kadın mücadelesine devrim ve sosyalizm mücadelesinde özel ve özgün bir konum yüklüyor. Devrim Hareketi, bu sebeple kadın mücadelesinde eşitlik-özgürlük-laiklik taleplerini öne çıkaran ve emekçilere yaslanan bir örgütlü gücün yaratılması, somut talepler etrafında yeni ve süreklileşmiş mücadele alanları oluşturulması için bugüne kadar atmış olduğu adımları sürdürmek ve kazanımlarını ileri taşımak konusunda mücadele etme kararlılığındadır.

2. Hareketimizin bu amaçla yürüttüğü ve emekçi kadınlar arasında yüksek düzeyde sahiplenilip karşılık bulan örgütlenme çalışmalarına; yeni dönemde yaygınlık ve kitlesellik kazandırılacaktır. Kadın emekçilerin hak ve taleplerine dair her mücadelede dayanışma büyütülecek, kadın ve çocuklar aleyhine gerçekleştirilen her gerici saldırıda kadınların laiklik talebi etrafında birleşmesi için görev ve sorumluluk üstlenilecektir.

Kamusal alanın tamamen tarikatlar ve çetelere bırakıldığı, iktidar ve muhalefet eliyle halkın siyaset alanının dışında tutulmaya çalışıldığı tabloda önümüzdeki en önemli görevlerden biri, emekçi halkın siyaseten etkili olabileceği örgütlenme kanallarını yaratarak dayanışmayı büyütmektir. Halkın yoksulluğa mahkûm edildiği, kendi kaderini eline almak isteyenlere yalnızca sandıkların gösterilebildiği bir dönemde Devrim Hareketi örgütlü mücadeleyi büyütmek ve emekçilerin siyasete kolektif bir özne olarak katılımını sağlamak için mücadeleyi yükseltecektir. Devrim Hareketi önümüzdeki dönem daha fazla yerelde çalışma yürütmeyi hedefleyecek ve Devrim Hareketi Dayanışma Evlerinin yaygınlaşmasını sağlayacaktır

Karşı devrim sürecinde oluşan siyasal kuşatma ve ideolojik basınç sosyalistleri devrim hedefinden uzak tutan ve düzen içi güçleri desteklemeye iten bir düşünsel iklim yaratmıştır. Devrim Hareketi, yayın politikalarını ve araçlarını devrim hedefine odaklanmış bir ideolojik merkez yaratmak ve örgütlü mücadeleyi büyütüp yaygınlaştırmak amacıyla güçlendirerek yeniden yapılandırmayı karar altına alır.

1. Devrim Hareketi kurulduğu günden itibaren partileşme hedefini dile getirmiş, Türkiye’de güçlü ve devrimci bir sosyalist partinin gerekliliğini tespit etmiştir. Bu ihtiyaç sürmektedir.

2. Devrim Hareketi geldiği aşamada partileşme çalışmalarını hızlandırma, tüm kurullarını devrimin partisini inşa hedefinin gereklerine göre yeniden şekillendirme kararı almıştır.

3. Devrim Hareketi 3. Olağan Kurultayı, partileşme sürecinde yan yana yürünebilecek tüm
kesimlerle görüşmeler sürdürmek üzere Merkez Yürütme Kurulu’nu görevlendirir.